På jobbet i mysbyxor

Publicerat: mars 20, 2020 i Aktuellt

Hela dagarna spekulerar vi. I varje samtal finns uppfattningar och fakta blandat med lösa antaganden om hur länge viruset ska regera världen och vad man bör och inte bör göra för att stoppa dess framfart. Jag har ingen aning. Väldigt få, förmodligen ingen, vet säkert.

Det är fullständigt naturligt att vi spekulerar. Vi vill ju leva med en definierbar framtid, inte en totalt oviss. Men just ju tror jag mer på acceptans. Och att kapitulera inför det ovissa. Men samtidigt lägga kraft på att hitta vårt eget sätt att tackla läget på, istället för på osäkra profetior.

Rent psykologiskt bedömer jag att isoleringen kommer bli den stora utmaningen (naturligtvis efter ekonomisk oro och rädslan för att man själv eller närstående ska bli smittad). Jag trivs i mitt eget sällskap och gillar mitt hem, men redan efter ett par dagar i frivillig isolering känner jag hur mänsklig, fysisk kontakt saknas mig. Ge det två veckor eller två månader så kommer den känslan att eskalera. Hur skönt det än är att kunna ha skypemöten med kunder iklädd mysbyxor så uppstår aldrig samma atmosfär som i ett fysiskt möte.

Så hur ska jag utifrån min läggning och mina behov hantera den här situationen? Här är några idéer som poppat upp.

1. Kul utan Corona

Ha sociala sammankomster på nätet men etablera teman som är fördjupande eller bara roliga men där Corona inte är en del av samtalet. Igår hade jag och några vänner en digital afterwork. Det blev en smula trevande och hur vi än bar oss åt kunde vi inte sluta prata om Corona så till slut gick jag ur träffen. Jag behöver tillfällen som ges tillåtelse att skifta fokus för att påminna om livets andra dimensioner.

2. Explodera i energi

Tillvaron har blivit långsammare på något sätt. Det gestaltar sig i att jag till exempel tillbringar långt mer tid i soffan än lämpligt. Och är man en intensiv person bygger det upp ett behov av att ”explodera” i energi. Därför tänker jag fridansa till hårdrock hemma och träna hårt utomhus.

3. Designa om hemmet

Hur kan jag förändra hemmet och ge det nya funktioner? Jag bestämde mig för att etablera ett bra kontor istället för att sitta vid matbordet och jobba som tidigare. Jag lyfte med min stationära skärm från kontoret, tog upp ett bord från källaren och placerade med bästa utsikten. Samtidigt fick jag med mig några hantlar från åttiotalet som legat och samlat damm därnere. De, tillsammans med lite annan träningsutrustning, är mitt nya hemmagym.

4. I bristen på externa glädjeämnen ska man unna sig

Jag har köpt god mat, hittat bra serier på Netflix, lagt ner ambitionen att sluta snusa och käkar choklad på kvällen. Man får välja sina slag.

5. Tid för reflektion

I livet finns nu än större möjligheter att kontemplera över tillvaron, och än större frågor att bearbeta. Ensamhet är en god förutsättning för att göra det. Likaså för att meditera.

Så här hanterar jag situationen den här veckan, när mina barn är hos sin mamma. Nästa vecka kommer lägenheten riggas om för att klara flera personers behov. Då kommer bland annat matbordet förvandlas till pingisbord.

Men du och jag är inte samma person, har inte samma livssituation och delar inte nödvändigtvis samma uppfattningar. Därför blir mitt råd till dig följande:

Se om det är möjligt att först fullt ut acceptera situationen. Ta därefter en stund och fundera på hur du bäst kan tackla den. Vilka blir dina verktyg för att skapa en tillvaro i livet och hemmet som klarar dina behov? Och skrid sedan till verket.

Annons

Kommentarer inaktiverade.