Hur Warren Buffett tog plats i vårt företag

Publicerat: januari 10, 2020 i Aktuellt

Vi satt på en planeringsdag förra veckan och diskuterade vad som ger glädje i vardagen. Min medgrundare Nick sa att han njuter när han får förkovra sig i ett ämne. Men tillade sedan sorgset att det aldrig finns tid till det. Tempot, det ständiga plingandet från outlook, möten rygg i rygg som oftast känns tidspressade samt krav på orealistisk produktivitet rensar effektivt bort alla möjligheter att fördjupa sig och reflektera.

Vi är fast i ett never ending flöde av shallow work. Cal Newport skriver i sin bok Deep Work: Rules for focused success in a distracted world att deep work bland annat leder till ökat värdeskapande och ökad kompetens. Vad händer när vi aldrig får fördjupa oss? Vårt jobb blir till ett facebookinlägg: ytligt, snabbt och med begränsad möjlighet till ökad meningsfullhet.

Sedan berättade Nick inspirerat om finansmogulen Warren Buffett som alltid tillbringat fyra timmar om dagen med att läsa, ihop med sin kollega och parhäst sedan decennier. De ser detta som ett naturligt inslag i sina arbetsliv. Vi tog intryck. Kände att det saknades oss. Och beslöt att gå emot etablerade vanor och göra något åt saken.

Således: varje torsdag mellan klockan tre och fem ska vi förkovra oss. Genom böcker, filmer eller artiklar som på ett eller annat sätt är relaterade till jobbet. Efter detta, berätta för varandra om innehållet och ha en diskussion. Vi kallar det bokstunden.

Idag var första tillfälletVi tog plats i ett rum inrett som ett litet bibliotek. Bekväma mörkblå fåtöljer, dov belysning och heltäckningsmatta som skolösa fötter kan hämta värme från. När jag efter en stund tittade upp och såg mina kollegor försjunkna i sina böcker kändes det fridfullt. Hela tillfället var nästan sakralt. Och en exempellös kontrast till livet framför datorerna och telefonerna där utanför. Efteråt var alla lugna, harmoniska och lämnade rummet i sakta mak.

Ovanpå den mentalt positiva boosten ska läggas att vi på kort tid tillskansade oss nya kunskaper som inte annars hade fått se dagens eller våra hjärnors ljus. Jag vet nu att sociala strukturer får människor att fatta näst intill alla beslut, fast vi tror att vi har fattat dem själva. Och att Coca Colas bolagsvärde består till 33% av varumärket.

Vår bokstund har redan blivit veckans höjdpunkt för mig. Det känns som en kombinerad rättighet och skyldighet att tillbringa två timmar i ett rum full med böcker. Och redan som en självklar del av vardagen.

En riktigt god fortsättning på det nya decenniet.

”Investera mest i dig själv. Du är din största tillgång.”
Warren Buffett

Kommentarer inaktiverade.