Andnörd

Publicerat: december 20, 2019 i Aktuellt

Det lackar mot julhets. Jobb ska vara avklarade, presenter köpta, glöggen serverad, leendet påhäftat. För många är december ett stort påslag. För många handlar inte december alls om julefrid utan själsligt krig.

Det finns en mängd sätt att förhålla sig till årets sista månad och dess belastning på vårt system. Idag tänkte jag bara föreslå ett. Att andas.

Visst, vi gör det hela tiden, men vilken kvalitet håller andningen? Och är den till någon mer nytta annat än att syresätta kroppen? Handlar den bara om att hålla oss vid liv?

Här kommer min säljpitch för andningen:
-Den är gratis
-Du har alltid med den
-Den tar ingen plats
-Den gör dig lugn
-Den får dig att tänka efter
-Den ökar din koncentrationsförmåga
-Den får dig att fatta bättre beslut

Vill du göra december till en andningsövning för att öka frid och minska krig, testa några av de här manövrerna. Ingen är längre än ett några minuter. Börja dock alltid med att lossa på magmusklerna så magen blir lite större (ingen ser, jag lovar). Det skapar mer luftrum vilket ger bättre effekt. Here goes:

1. Varje gång du hamnar i reaktion över någons beteende eller en händelse: Ta två djupa andetag innan du agerar. Det tar 20 sekunder. Se om påslaget har minskat något. Annars repetera.

2. Innan du ska gå hem från jobbet eller studierna, eller ut och slåss i julklappsbataljen: sitt rakt upp på stolen, slut ögonen, lägg händerna i knät och andas in och ut 20 gånger och räkna antalet under tiden.

3. Om du sitter i bilen och stressar över köer och hur illa alla andra än du kör: fokusera på andningen istället för det som händer runt omkring. Bara följ andetagets rörelse in och ut ur kroppen.

4. Inför viktiga beslut (eller oviktiga beslut som det förvirrade sinnet har misstaget sig på): Gå i tre minuters meditation med full fokus på andningen.

Visst, det kanske inte räcker hela vägen. Större omställningar må krävas i vissa liv. Men om vi nu från början är utrustade med ett så intelligent och användbart verktyg för sinnesro, varför inte börja där?

Kommentarer inaktiverade.